Hvad er Stress?

Vi bliver stressede, når kroppen og tankerne kører på et højere niveau end den enkelte person kan klare, hverken fysisk og psykisk. Det er ikke nok at ”lægge sig på sofaen” og give kroppen lov til at hvile, hvis vi samtidig stresser den psykisk med tankerne.

Når vi får stress, sker der en række forandringer i vores hjerne og krop. Det sker, når vi kommer under pres og dette pres kan skyldes vores tanker, følelser eller noget udefrakommende. Kroppen kan ikke kende forskel på den stress, der skabes via tankerne og den stress, der kommer udefra.

Stress kan ramme alle! Både børn, unge, ældre og såmænd også dyr. Ens økonomiske og private status eller beskæftigelse har ingen betydning, da det er individuelt hvor meget der skal til før vi hver især bliver stressede.

Når vi bliver stressede aktiveres vores nervesystem og der udskilles stresshormoner i kroppen. Ved kortvarig stress udskilles stresshormonet adrenalin. Dét sker når vi er i pressede situationer, hvad enten det er psykisk eller fysisk, og det gør det muligt at præstere ekstra meget i en kort periode som f.eks. til en eksamen eller når vi har travlt.

Adrenalin har kun positiv effekt i kort tid ad gangen og produktionen af adrenalin falder hurtigt igen. Hvis ikke vi deaktiverer vores nervesystem igen, så påbegyndes/øges produktionen af kortisol, der er usundt for kroppen og hæmmer vores immunforsvar. Hvis man producerer kortisol i længere tid, påvirker det hjernen negativt, resulterer i dårligere hukommelse og man bliver mere ukoncentreret.

Endnu værre er, at man øger risikoen for blandt andet blodpropper, forhøjet blodtryk og type 2 diabetes. Disse sygdomme kan på sigt være livsfarlige, hvis ikke de opdages og behandles.

Stress kan have både psykiske og fysiske årsager. Man kan tit undgå meget stress ved simpelthen at sige nej til det man føler man ikke kan overkomme.

Læs mere om symptomer på stress.

Du kan få gode råd om stress og læse om hvad du selv kan gøre for at bekæmpe din stress.